Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxpaté
 med löjromssås

En laxpaté med lyxig löjromssås passar lika bra som förrätt på släktens mellandagsmiddag som på julbordet.

Laxpaté
 med löjromssåsLaxpaté
 med löjromssåsLaxpaté
 med löjromssås
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- färsk
  • 3ägg
  • 1,52 tsksalt
  • 1 krmcajennepeppar
  • 1 dldill- hackad
  • 3 dlvispgrädde

Löjromssås, 8 portioner

  • 4 dlcrème fraiche
  • 1 dlmajonnäs
  • 3 mskdill
  • 3 mskgräslök
  • 0,5citron- rivet skal
  • 0,75 tskfänkålsfrön- stötta
  • 0,5 krmcajennepeppar
  • 100 glöjrom
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.

  2. Skär 200-300 gram av laxköttet i mycket tunna skivor. Skär resten av laxköttet i små bitar. Finfördela de små bitarna i en matberedare.

  3. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går. Tillsätt salt, peppar, dill och grädden, lite i taget.

  4. Bred ut 1/3 av laxfärsen i botten på formen och täck med hälften av laxskivorna. Bred ut ytterligare ¿ av laxfärsen och täck med resten av laxskivorna. Avsluta med resten av laxfärsen. Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen cirka 30 minuter.

  5. Grädda den täckta formen i nedre delen av ugnen 1 timme på 150 grader. Ta av folien och låt patén kallna.

  6. Täck över och låt patén stå i kylen minst 4 timmar före servering. Patén håller sig ett par dagar i kylen.

  7. Löjromssås: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök