Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxpaté


En läcker laxpaté med sommarens klassiska romsås gör succé på kalaset. Passar lika bra som förrätt som på buffén.

Laxpaté

Laxpaté

Laxpaté

Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- färsk
  • 3ägg
  • 1,5 tsksalt- cirka
  • 1 krmcayennepeppar
  • 1 dldill- hackad
  • 3 dlvispgrädde

Sommarsås, 4 portioner

  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 mskmajonnäs
  • 50 gforellrom- eller laxrom
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 2 mskdill- hackad
  • 23 tskpepparrot- riven
  • flingsalt
  • peppar- nymald

Gör så här

  1. Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Lägg ett bakplåtspapper i botten.

  2. Skär 200-300 gram av laxköttet i mycket tunna skivor. Skär resten av laxköttet i små bitar. Finfördela bitarna i matberedaren.

  3. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går. Tillsätt salt, peppar, dill och grädden lite i taget.

  4. 4 Bred ut av laxfärsen i botten på formen. Täck med hälften av lax­skivorna. Bred ut ytterligare av laxfärsen och täck med resten av laxskivorna. Avsluta med resten av laxfärsen. Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen cirka 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda den täckta formen i nedre delen av ugnen cirka en timme. Ta av folien och låt patén kallna.

  6. Täck över och låt patén stå i kylen minst fyra timmar före servering.

  7. Sommarsås: Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök