Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxpaj på smördeg – enkelt recept

Recept på lättlagad laxpaj. Den här laxpajen kan du göra i god tid och värma inför serveringen. Vill du hellre använda hemlagad pajdeg, går det också bra.

Obs! Pajskalet kan förgräddas, men det är inte ett måste.

Laxpaj på smördeg – enkelt recept
Laxpaj på smördeg – enkelt recept
Laxpaj på smördeg – enkelt recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 förpsmördeg- kyld (250 g)
  • 300laxfilé- utan skinn och ben

Fyllning

  • 1purjolök- stor
  • 75 gspenat- färsk
  • 2,5 dlvispgrädde- + 0,5 dl
  • 3ägg
  • 150 ggratängost- riven
  • 1 tskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • färska örter- t ex rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg pajdegen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Vik in överflödiga degkanter och tryck till.

  2. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Grovhacka spenaten.

  3. Koka upp 2 1/2 dl grädde i en kastrull. Lägg i purjolöken och koka i ca 3 min. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare ca 3 min. Ta kastrullen från värmen. Blanda i 1/2 dl grädde och vispa i äggen, ett i taget. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar. 

  4. Häll fyllningen i pajskalet och lägg i laxen. Tillaga pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 min tills äggsmeten har stannat och pajen fått fin färg.

  5. Garnera pajen med örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök