Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En paj som är lätt att tycka om med rökt lax och västerbottensost. Fläta en fin kant för att göra pajen extra festlig.
Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och -arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Fläta eller tvinna ihop den resterande degen och fäst den runt kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Fyllning: Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna tills den mjuknat. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med i ca 1 min. Krydda med 1 krm salt. Riv osten.
Vispa ihop ägg, mjölk och 1 krm salt. Tillsätt osten. Lägg lök- och spenatfräset i pajskalet och häll på äggstanningen. Smula över laxen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.
Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda olja, citronsaft, citronskal, vinäger, honung och salt till en jämn dressing.
Sallad: Halvera tomaterna. Strimla sockerärterna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Blanda tomater, sockerärter och rucola och häll över dressingen. Toppa med pinjenötter.
Läs också: