Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxpaj - recept på paj med lax, grädde och lagrad ost

Recept på laxpaj med grädde, dill och gräslök. Degen går bra att göra i minst en vecka före festen och frysa. Tina i kylen och laga klart i god tid. Förvara pajen i kylen och värm den försiktigt i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter innan gästerna kommer.

Laxpaj - recept på paj med lax, grädde och lagrad ost
Laxpaj - recept på paj med lax, grädde och lagrad ost
Laxpaj - recept på paj med lax, grädde och lagrad ost
Foto: Åsa Dahlgren


Pajskal:


  • 150 gsmör
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 mskvatten- iskallt
  • 1 krmflingsalt


Fyllning

  • 1 litenpurjolök
  • 2 msksmör
  • 2 dlgrädde
  • 4ägg
  • buntdill- liten, färsk, finhackad
  • 1 mskcitronsaft
  • 200 gkallrökt lax

Toppning: 


  • 50 glagrad ost- till exempel lagrad prästost

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Eller lägg i frysen och förvara i plastpåse. Tina sakta i kylen.

  2. Tumma ut degen i en pajform som mäter cirka 26 cm i diameter.

  3. Snitta purjolöken längs med och skölj noga. Skiva och finhacka. Fräs i smör utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Vispa samman grädde med ägg, dill och citronsaft. Fyll pajskalen med stekt purjolök och lax. Häll över äggstanningen.

  4. Riv osten och toppa pajen. Grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills pajen känns fast och lyft sig en aning.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på fler goda matpajer hittar du här: