Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxmoussetårta med dillgelé

Laxmoussetårta med dillgeléLaxmoussetårta med dillgeléLaxmoussetårta med dillgelé
Thomas Carlén

Botten

  • 100 gsmör
  • 5 strågbröd- skivor, grovt, ca 235 g

Fyllning

  • 4 stgelatinblad
  • 5 dlcrème fraiche
  • 1 dlgräddfil
  • 400 gkallrökt lax- fint tärnad
  • 1 ströd lök- liten, hackad
  • 1 knippadill- fint skuren
  • 2 tskacaciahonung
  • 2 mskstenbitsrom- röd
  • 1 mskcitron- pressad saft
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gelé

  • 2 stgelatinblad
  • 1 stdill- bunt
  • 1 krukacitronmeliss
  • 2 dlvatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Mixa brödskivorna i matberedaren och tillsätt smöret under gång. Sätt fast ett smörpapper i botten på en rund bakform med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.

  2. Tryck brödsmulorna mot botten och ställ kallt en stund. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.

  3. Vispa crème fraichen hårt och blanda med gräddfil, lax, rödlök, dill, honung, stenbitsrom, citron, salt och peppar. Smaka av.

  4. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner dem i mousseblandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Plasta och ställ in i kylen, cirka 3 timmar.

  5. Lägg gelatinbladen till geléet i kallt vatten, 5 minuter. Grovhacka dill och citronmeliss. Lägg ner i kokande saltat vatten, 10 sekunder. Häll bort vattnet i en sil och spola av dill och citronmeliss i kallt vatten. Mixa det kryddgröna med en mixerstav och 2 dl kallt vatten, tills allt är jämngrönt. Häll vätskan genom en finmaskig sil, smaka av med salt och peppar.

  6. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner i den gröna vätskan. Låt stå tills den börjar bli trögflytande. Häll över laxmoussen i formen och låt stelna.

  7. Ta loss laxmoussen och skär tårtbitar och lägg upp på ett fat. Dekorera med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök