Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxlasagne med spenat och tomat

Recept på lasagne med lax, spenat och vit sås till en härlig gratäng.

Laxlasagne med spenat och tomatLaxlasagne med spenat och tomatLaxlasagne med spenat och tomat
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 10lasagneplattor- torra
  • 500 glaxfilé- färsk, utan skinn
  • 1fänkål- (ca 300 g)
  • 2 msksmör
  • 1 tskanisfrö
  • 200 gspenat- färsk eller fryst
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmmuskotnöt- riven

Tomatsås

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 msktimjan- torkad
  • 1 mskrapsolja
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 2 krmströsocker
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Vit sås

  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskkonc grönsaksfond
  • 3 mskmajsstärkelse (Maizena)- + 3 msk mjälk
  • 6 dlmjölk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • parmesan- riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.

  3. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.

  4. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.

  5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.

  6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.

  7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.

  8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.

  9. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

Vad tyckte du om receptet?