Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxlasagne med broccoli

Recept på en krämig lasagne med lax, fänkål och broccoli. Gillar man muskot så höjer den smaken lite extra och passar fint till lax och fänkål, men lasagnen blir god även utan. Den kräver inte lika mycket tid i köket som en vanlig lasagne eftersom både lax och grönsaker tillsätts råa och blir klara i ugnen.

Laxlasagne med broccoliLaxlasagne med broccoliLaxlasagne med broccoli
Krämig laxlasagne. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- skinn- och benfri
  • 200 glasagneplattor
  • 3 mskvetemjöl
  • 4 dlmjölk
  • 100 gost- lagrad, t ex västerbottens- eller präst-
  • 2 krmmuskot- riven, ev
  • 1fänkålsstånd
  • 1broccolistånd- (250 g)
  • 1purjolök
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält 2 msk smör i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Sjud i ca 2 min. Riv osten. Blanda ner nästan all ost i såsen, spara lite till översta lagret. Krydda med 1 tsk salt, 1 krm peppar och eventuellt muskot.

  2. Ansa och skär fänkål, broccoli och purjolök i tunna skivor. Det är viktigt att skivorna är så tunna som möjligt, då blir de klara i ugnen utan att förvällas. Skär laxen i mindre bitar eller i skivor.

  3. Smörj en ugnssäker form och lägg ut lasagneplattor i botten. Varva plattorna med grönsaker och bitar av lax samt 1/3 av ostsåsen. Gör ett lager till och avsluta med plattor, purjolök och överst ostsås. Toppa med riven ost. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: