Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxgryta med saffran och räkor

Recept på laxgryta med saffran och räkor. En fiskrätt där alla tillbehör är samlade i samma gryta. Det behövs bara ett gott bröd till laxgrytan.

Laxgryta med saffran och räkor
Laxgryta med saffran och räkor
Laxgryta med saffran och räkor
Foto: Ulrika Pousette

Laxgryta

  • 8potatisar- (ca 800 g)
  • 2gula lökar
  • 2morötter
  • 1stjälkselleri
  • 2fänkålsstånd- (à ca 250 g)
  • 1röd paprika
  • 4vitlöksklyftor
  • 2 påsarsaffran- (à 0,5 g)
  • 50 gsmör
  • 4stjärnanis
  • 4lagerblad
  • 2 tskanis- hel
  • 12svartpepparkorn
  • 1 lvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 3 dlvispgrädde
  • 2fiskbuljongtärningar
  • 1,2 kglaxfilé- utan skinn och ben
  • 2 tsksalt
  • 1 tsksvartpeppar- nymald
  • 400 gräkor- skalade

Tillbehör

  • saffransbröd- se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatis, lök och morot i bitar. Ansa och skär selleri och fänkål i bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs vitlök och saffran i smör i en gryta. Tillsätt rotfrukter, grönsaker och kryddor och fräs ca 5 min.

  3. Häll över vatten, grädde och vin och smula i buljongtärningarna. Låt sjuda under lock ca 10 min.

  4. Skär laxen i mindre bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg laxen i en ugnssäker form.

  5. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  6. Strö över räkor och servera grytan med lax och saffransbröd.

Vad tyckte du om receptet?