Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxgryta med räkor och dill

Den här grytan med lax, räkor och dill passar lika bra till vardags som till fest. Här serveras den med svart ris, men alla rissorter passar och även potatis.

Laxgryta med räkor och dill
Laxgryta med räkor och dill
Laxgryta med räkor och dill
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 burkräkor- i saltlake (360 g)
  • 2morötter- (cirka 150 g)
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 bitpurjolök- (cirka 20 centimeter)
  • 1röd paprika
  • 3 msksmör- till grytan
  • 2 dlvitt vin- torrt eller matlagningsvin
  • 2 dlspad från räkorna
  • 2 mskfiskfond
  • 3 dlvispgrädde
  • 500 glax- skinn- och benfri
  • salt
  • 0,5 tskcajennepeppar
  • 1 knippadill

Till servering och garnering

  • svart ris
  • dill

Gör så här

  1. Koka det svarta riset enligt anvisning på förpackningen. Låt räkorna rinna av men spar spadet.

  2. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och finhacka vitlöken. Dela, skölj och skiva purjolöken. Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.

  3. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs grönsakerna i 2 minuter på inte alltför hög värme. Rör om och tillsätt vinet. Låt sjuda i 2 minuter.

  4. Blanda ner räkspad, fond och grädde. Koka upp och rör om.

  5. Skär laxen i bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Lägg i grytan, koka upp och låt sjuda i 3–4 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och kajennpeppar.

  6. Grovhacka dillen (men spar lite till garnering) och vänd ner i grytan tillsammans med räkorna.

  7. Garnera grytan med dill och servera med det svarta riset.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Recept från Mitt kök