Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème är lyxig och klassisk bjudmat. Potatispurén kan göras 2–3 timmar före servering.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av den och låt den ånga av 2–3 min. Pressa den med en potatispress och rör ner äggulor, smör och olja. Krydda med salt. Lägg potatispurén i en spritspåse. Spritsa purén runt kanterna på en smord ugnssäker form.
Sätt ugnen på 200° varmluft. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Lägg grönsaker och laxfilén mitt i formen. Krydda med 1/2 tsk salt. Blanda crème fraiche och dragon. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll dragoncrèmen över laxen.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills laxens innertemperatur är 45° och potatisen fått fin färg.
Ansa och hyvla rädisorna tunt. Garnera gratängen med rädisor och dillkvistar.