Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème

Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème är lyxig och klassisk bjudmat. Potatispurén kan göras 2–3 timmar före servering.

Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème
Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème
Laxgratäng med fänkål, purjolök och dragoncrème
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1fänkålsstånd- litet
  • 0,5purjolök
  • 0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 4 dlcrème fraiche
  • 0,5 dldragon

Potatismos

  • 500 gpotatis- mjölig
  • 2äggulor
  • 2 msksmör
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Tillbehör

  • 6rädisor
  • 2dillkvistar

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av den och låt den ånga av 2–3 min. Pressa den med en potatispress och rör ner äggulor, smör och olja. Krydda med salt. Lägg potatispurén i en spritspåse. Spritsa purén runt kanterna på en smord ugnssäker form.

  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Lägg grönsaker och laxfilén mitt i formen. Krydda med 1/2 tsk salt. Blanda crème fraiche och dragon. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll dragoncrèmen över laxen.

  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills laxens innertemperatur är 45° och potatisen fått fin färg.

  4. Ansa och hyvla rädisorna tunt. Garnera gratängen med rädisor och dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?