Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bjud på en varm, god och generös gratäng. Det är enkelt, allt-i-ett och lätt att servera!
Skala och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i en gryta, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom potatispress tillbaka i grytan. Tillsätt smör och varm mjölk. Vispa moset fluffigt med ballongvisp. Rör ner äggulorna. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner dillen. Fyll moset i en spritspåse med krusigt tyll.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka schalottenlöken. Strö den på botten av en smord ugnssäker form. Skölj och torka av fiskfiléerna. Fördela laxskivorna på fiskfiléerna. Dela laxskivorna om de är stora. Rulla ihop och lägg dem i formen. Salta och peppra. Täck över med ett fuktat bakplåtspapper, som sluter tätt om fisken. Häll vin och vatten vid sidan om fisken i formen och ugnsbaka i nedre delen av ugnen, 10–15 minuter.
Sila vätskan från formen ner i en kastrull. Vispa ner grädde, vetemjöl och kycklingfond till en slät sås. Låt den koka under omrörning, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader och grill. Spritsa moset i toppar runt kanten på formen och häll såsen över fisken. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 8 minuter, tills gratängen får fin färg. Servera med sallad.
Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök