Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Laxtårtan serveras helt nygräddad, kall eller lätt uppvärmd (svept i aluminiumfolie i 150° ugn ca 20 min). Vill du förbereda i mycket god tid kan laxfärsen förvaras fryst.
Värm ugnen till 150°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant.
Skär laxköttet från skinnet och skär bort strimlan av brungrått kött utmed fiskens sida. Skär laxköttet i bitar.
Finfördela laxen i matberedare med kniv. Tillsätt ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör till sist ner dillen för hand.
Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 min. Vid 70° innertemperatur är laxtårtan gräddad. Ta ut och låt den stanna till ca 10 min innan den läggs upp och serveras varm eller ställs att kallna helt.
Skala räkorna, lägg sparrisen i kokande vatten 1 minut, sila upp och doppa den snabbt i kallt vatten. Skölj salladen, skala och skär avokadon i bitar – pressa citron över så att den inte mörknar. Klyv tomater eller jordgubbar.
Serveras laxfärsen kall kan du dekorera den i förväg och bara lägga på avokadon till sist. Vill du bjuda den uppvärmd kan du ha dekorgrönsakerna förberedda så att det bara är att lägga på dem vid serveringen.