Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, men är också en härlig sommarlunch på bryggan. Tips: Skär tårtan i mindre bitar, toppa med en liten romklick, gräslök och dill och servera som drinktilltugg.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
75 gsmör
200 gkavring
Fyllning
200 gvarmrökt lax
1 burkanjovis- liten, 55 g
4gelatinblad
250 gkesella
3 dlgräddfil
1 dlpurjolök- hackad
1 dldill- hackad
salt
vitpeppar- nymald
Till garnering
klyftorägg
100 – 150 gforellrom
citron
gräslök
dill
Gör så här
Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Ställ formen 1 timme i kylen.
Fyllningen: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovisen.
Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna.
Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med äggklyftor, forellrom, citronklyftor, gräslök och dill.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3 · 1 röster)
Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, men är också en härlig sommarlunch på bryggan. Tips: Skär tårtan i mindre bitar, toppa med en liten romklick, gräslök och dill och servera som drinktilltugg.