Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxcheesecake med ansjovis och forellrom

Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, men är också en härlig sommarlunch på bryggan. Tips: Skär tårtan i mindre bitar, toppa med en liten romklick, gräslök och dill och servera som drinktilltugg.

Laxcheesecake med ansjovis och forellrom
Laxcheesecake med ansjovis och forellrom
Laxcheesecake med ansjovis och forellrom
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 75 gsmör
  • 200 gkavring

Fyllning

  • 200 gvarmrökt lax
  • 1 burkanjovis- liten, 55 g
  • 4gelatinblad
  • 250 gkesella
  • 3 dlgräddfil
  • 1 dlpurjolök- hackad
  • 1 dldill- hackad
  • salt
  • vitpeppar- nymald

Till garnering

  • klyftorägg
  • 100150 gforellrom
  • citron
  • gräslök
  • dill

Gör så här

  1. Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Ställ formen 1 timme i kylen.

  2. Fyllningen: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovisen.

  3. Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna.

  4. Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

  5. Bred fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med äggklyftor, forellrom, citronklyftor, gräslök och dill.

Vad tyckte du om receptet?

Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, men är också en härlig sommarlunch på bryggan. Tips: Skär tårtan i mindre bitar, toppa med en liten romklick, gräslök och dill och servera som drinktilltugg.

Recept från Mitt kök