Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laxbakelse - recept

Recept på laxbakelse, en bakelse med läcker laxfyllning passar lika bra på påskens sillbord som till förrätt.

Laxbakelse - recept
Laxbakelse - recept
Laxbakelse - recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 30 skivorgrovt formbröd- eller kavring

Fyllning

  • 150 ggravad lax- i bit
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 1 dlmajonnäs
  • 1 tskdijonsenap
  • 3 mskrödlök- hackad
  • 1 dldill- hackad
  • 1 dläpple- fintärnat
  • 3 msksaltgurka- hackad
  • 1 tskrosépeppar- stött
  • 1 krmcayennepeppar
  • salt

Till garnering

  • 4 dlmajonnäs- ca
  • dill
  • gräslök
  • 10äggulor- hårdkokta
  • 10 skivorgravad lax
  • rödlök- hackad
  • rosépeppar- smulad
  • ärtskott

Gör så här

  1. Fintärna laxen. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt.

  2. Ta ut rundlar av brödet, 7–8 centimeter i diameter, med hjälp av ett mått eller glas.

  3. Fördela hälften av fyllningen på 10 av brödrundlarna. Lägg på bröd och bred på resten av fyllningen. Avsluta med bröd.

  4. Bred majonnäs på ovansidan och runt bakelsens kanter. Täck bakelserna med plast. Låt vila i kylen några timmar eller över natten så att brödet blir saftigt.

  5. Vid servering: Täck bakelsernas kanter med hackad dill och gräslök. Täck ovansidan med hackad äggula. Toppa med en laxros och strö över en aning rödlök och rosépeppar.

  6. Tryck försiktigt fast ärtskott runt kanterna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök