Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ljuvligt god paj med smaker som lax, prästost och sparris.
Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
Tryck ut degen i pajformen så att den hänger ut lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 min.
Fyllning: Skär purjolöken i tunna skivor. Skär paprikan i små strimlor. Fräs purjolök och paprika i hälften av oljan i en panna i cirka 3 minuter. Lägg åt sidan.
Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, i cirka 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
Skär eller dela fisken i mindre bitar.
Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i osten och grädden, lite i taget. Blanda med det stekta och vänd försiktigt ner laxen. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet.
Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg. Låt pajen vila i minst 30 minuter.
Garnera pajen med sparris, nötter och örter.
Recept från Mitt kök