Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax- & räktartar

Rimmad lax i en tartar kan bli en favorit på julbordet!

Lax- & räktartar
Lax- & räktartar
Lax- & räktartar
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 300 glax- cirka rimmad
  • 2 dlräkor i lake- skalade, avrunna
  • 1 litenrödlök
  • 3 mskforellrom
  • 3 mskpersilja- finhackad krusbladig

Sås

  • 0,5citron- saften
  • 1 tskingefära- finriven
  • 0,5 mskråsocker
  • 4 mskrapsolja

Till garnering

  • 2 mskforellrom
  • 1citronskiva

Hemrimmad lax

  • 500 glaxfilé- cirka skinn- och benfri, gärna salmalax
  • 1,5 msksalt
  • 1 mskströsocker

Gör så här

  1. Rimmad lax: Dela laxen i två bitar. Blanda salt och socker. Gnid in laxfilébitarna med blandningen.

  2. Lägg ihop laxbitarna och slå in i bakplåtspapper till ett paket. Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant. Fisken är färdiggravad efter 1-2 dygn. Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.

  3. Tartar: Skär laxen i små bitar. Hacka räkorna. Skala och finhacka löken.

  4. Blanda ihop lax, räkor, lök, forellrom och persilja. Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke. Ringla den över lax- och räkblandningen.

  5. Fördela tartaren i små serveringslas. Garnera med rommen och citronskivan delad i små bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök