Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax- och sparrispaj

Recept på lax- och sparrispaj. En ljuvlig paj med primörer, ost och kallrökt lax.

Lax- och sparrispaj
Lax- och sparrispaj
Lax- och sparrispaj
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 krmsalt
  • 12 mskvatten

Fyllning

  • 1 knippagrön sparris- (250 g)
  • 200 gkallrökt lax
  • 1 bitpurjolök- (ca 15 cm)
  • 3ägg
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 1 dlost- riven, lagrad
  • 1 msksmörgåskrasse- klippt
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.

  3. Fyllning: Bryt av den nedre ­delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.

  4. Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Klipp över smörgåskrasse och servera.

  6. Går att frysa? Lax- och sparrispaj går inte att frysa, eftersom grön­sakerna släpper mycket vätska vid upptining.

Vad tyckte du om receptet?