Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lax- och sparrispaj. En ljuvlig paj med primörer, ost och kallrökt lax.
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Nagga pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.
Fyllning: Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.
Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Klipp över smörgåskrasse och servera.
Går att frysa? Lax- och sparrispaj går inte att frysa, eftersom grönsakerna släpper mycket vätska vid upptining.