Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lax- och skaldjursterrin med citroncrème av Fredrik Eriksson. Gör gärna terrinen en dag i förväg så att den hinner svalna helt.
Sätt ugnen på 150°. Ställ samtidigt in en liten långpanna i ugnen med vatten. Skär fisken i mindre bitar. Låt skaldjuren rinna av och finhacka dem.
Mixa laxen med salt och peppar i en matberedare. Tillsätt äggen. Späd med grädde under maskinens gång och mixa till en slät färs. Ta upp färsen i en skål och blanda i skaldjuren.
Fördela smeten i en smord avlång ugnssäker form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Slå formen i köksbänken några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.
Grädda terrinen i vattenbadet ca 1 timme. Låt terrinen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.
Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 2 msk saft. Blanda smetanan lite ”slarvigt” med citronskal och -saft, olja, salt och peppar.
Skär terrinen i skivor och lägg upp på ett fat. Garnera med friséesallad, citronklyftor och dill. Servera med såsen.