Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax- och skaldjursterrin med citroncrème

Recept på lax- och skaldjursterrin med citroncrème av Fredrik Eriksson. Gör gärna terrinen en dag i förväg så att den hinner svalna helt.

Lax- och skaldjursterrin med citroncrèmeLax- och skaldjursterrin med citroncrèmeLax- och skaldjursterrin med citroncrème
Servera terrinen med krämig smetana smaksatt med citron. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- skinn- och benfri
  • 1 burkräkor- i lag (350 g)
  • 1 burkkräftstjärtar- i lag (350 g)
  • 2 tsksalt
  • 2 krmcayennepeppar
  • 2ägg
  • 3 dlvispgrädde

Sås

  • 2 dlsmetana
  • 0,5citron
  • 2 mskolivolja- med citronsmak
  • 2 krmsalt
  • krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • friséesallad
  • citron
  • citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ställ samtidigt in en liten långpanna i ugnen med vatten. Skär fisken i mindre bitar. Låt skaldjuren rinna av och finhacka dem.

  2. Mixa laxen med salt och peppar i en matberedare. Tillsätt äggen. Späd med grädde under maskinens gång och mixa till en slät färs. Ta upp färsen i en skål och blanda i skaldjuren.

  3. Fördela smeten i en smord avlång ugnssäker form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Slå formen i köksbänken några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.

  4. Grädda terrinen i vattenbadet ca 1 timme.  Låt terrinen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.

  5. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 2 msk saft. Blanda smetanan lite ”slarvigt” med citronskal och -saft, olja, salt och peppar.

  6. Skär terrinen i skivor och lägg upp på ett fat. Garnera med friséesallad, citronklyftor och dill. Servera med såsen.

Vad tyckte du om receptet?