Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong

Ramennudlar är japanska äggnudlar och finns i vanliga livsmedelsbutiker.

Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljongLax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljongLax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong
Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong Foto: Ulrika Pousette

Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong

  • 500 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 2citrongräs- + 2
  • 1 knippasalladslök
  • 1röd chili- t ex spansk peppar + 1
  • 0,5 dlkokosmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 bitingefära- (ca 50 g)
  • 1 mskrapsolja
  • 1 lvatten
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 6limeblad- torkade
  • 1 mskjapansk soja
  • 0,5 mskfisksås
  • 200 gramennudlar
  • 150 gsugar snaps
  • 1 krukathaibasilika- eller koriander

Gör så här

  1. Skär laxen i stora tärningar. Ta bort det yttre bladet på citrongräsen och släng bort. Finhacka 2 citrongräs och 2 salladslökar. Kärna ur och finhacka 1 chili.

  2. Lägg lax, hackat citrongräs, lök, chili, kokosmjölk och salt i en bunke. Mixa hastigt med mixerstav. Forma till små bollar.

  3. Finstrimla 2 salladslökar. Kärna ur och finstrimla 1 chili. Skala och riv ingefäran. Dela 2 citrongräs tvärsöver och banka hårt på dem med knivskaftet.

  4. Fräs lök, chili, ingefära och citrongräs i olja i en vid kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och limeblad. Låt småkoka ca 10 min. Krydda med soja och fisksås. Lägg ner frikadellerna och låt sjuda 3–4 min.

  5. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och lägg ner i soppan precis före servering. Garnera med örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?