Allt om Mat / Recept / Lax med tamarindglaze och morots- och gurksallad
Lax med tamarindglaze och morots- och gurksallad
4 personer
20 minuter
tillagning: 20 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 4,3 · 4 röster)
Recept på lax med tamarindglaze och morots- och gurksallad. Tamarindpasta finns i olika varianter. Kontrollera att den inte innehåller salt. Den kan bytas ut mot limesaft.
Laxen med tamarindglazen matchas fint av ett vitt, torrt vin med god frukt och lätt blommiga toner.Foto: Lina Eriksson
(Betyg: 4,3 · 4 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
400 glaxfilé- utan skinn och ben
Tamarindglaze
1röd chili- t ex spansk peppar
1rödlök- liten
1vitlöksklyfta
2 mskagavesirap- eller rårörsocker
2 msktamarinde pasta- eller pressad lime
1 tskingefära- riven
1 tsksesamfrön
1lime
Sallad
200 gglasnudlar
3 mskrisvinäger
2 mskrårössocker
1 krmsalt
1gurka
1morot
2schalottenlökar- eller 1 salladslök
0,5 krukakoriander
2 mskjordnötter- krossade
Tillbehör
limeklyftor
Gör så här
Glaze: Sätt ugnen på 200°. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och finhacka löken. Skala och pressa vitlöken. Koka upp alla ingredienser till glazen i en kastrull. Skär laxen i fyra bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred över glazen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
Sallad: Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj av dem i kallt vatten. Klipp dem i mindre bitar. Koka upp vinäger, socker och salt. Låt svalna.
Halvera gurkan och gröp ut kärnorna. Skala och finstrimla morot och lök. Blanda nudlarna med vinägerblandningen, grönsaker och koriander. Strö över krossade jordnötter. Servera laxen med nudelsalladen och limeklyftor.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,3 · 4 röster)
Rosa bubbel eller stilla vitt till tamarindlax
Laxen med tamarindglazen matchas fint av ett vitt, torrt vin med god frukt och lätt blommiga toner. Vinets intensitet och frukt kompletterar laxens smaksättning. Även ett rosébubbel med fräsch fruktsyra och lätt avrundande druvsötma är ett festligt val. Såväl mat som vin kommer till sin rätt.
Att dricka till ugnslax
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé (7781), Frankrike, 125 kr.Mousserande rosévin med drag av röda bär i lite avrundad stil och med en pigg fruktsyra.
Mont-Redon Réserve Blanc 2016 (2813), Frankrike, 110 kr.
Vitt vin med intensitet och fräschör, toner av gula päron, blommor och örter.
Hittar du inte någon av dessa viner på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig finna ett liknande.