Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med ­sparris, majonnäs & inlagd gurka

Laxen marineras härligt sötsalt och serveras med sparris, inlagd gurka och len majonnäs. Fräscht! Tar ungefär 30 minuter att göra + en del  väntan.

Lax med ­sparris, majonnäs & inlagd gurka
Lax med ­sparris, majonnäs & inlagd gurka
Lax med ­sparris, majonnäs & inlagd gurka
Wolfgang Kleinschmidt

Lax

  • 450 glax- (Salmalax back loin)
  • 1 msksalt
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskdill- grovt hackad
  • svartpeppar- malen från kvarn

Sparris

  • 1 knippagrön sparris
  • salt

Dillmajonnäs

  • 1,5 dlmajonnäs
  • 2 tsksenap
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- malen
  • 0,51 mskdill- hackad

Inlagd gurka

  • 0,5 dlättiksprit
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 0,5gurka
  • 0,5silverlök

Till garnering

  • citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Blanda salt och strösocker. Gnid in blandningen över laxen och strö över dill och svartpeppar.

  2. Lägg in laxen i en plastpåse och sätt in den i kylen i cirka 12 timmar, vänd den ett par gånger under tiden.

  3. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen och koka ett par minuter, den ska vara genomkokt men spänstig.

  4. Servera sparrisen direkt eller kyl ner den i iskallt vatten så håller den sig grön och fin.

  5. Blanda ihop alla ingredienser till dillmajonnäsen i en skål.

  6. Inlagd gurka: Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills allt socker löst sig. Hyvla gurkan tunt, gärna på en mandolin, skiva löken och lägg skivorna i lagen.

  7. Skiva upp laxen i tunna skivor och lägg på ett fat tillsammans med sparris och inlagd gurka. Garnera med dill och citronklyftor. Servera dill­majonnäsen i en skål bredvid.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök