Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med soltorkade tomater och fetasallad

Recept på lax med ugnsbakad potatis och crème av soltorkade tomater. Den krispiga och syrliga salladen är så god ihop med den krämiga laxen. Det går bra att byta ut tomatkrämen om man önskar, prova t ex pesto eller olivkräm.

Lax med soltorkade tomater och fetasalladLax med soltorkade tomater och fetasalladLax med soltorkade tomater och fetasallad
Lax med soltorkade tomater. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- färsk i bit, KRAV- eller MSC- märkt
  • 900 gpotatis
  • 1 mskoregano
  • 0,5 burksoltorkad tomatcrème- t ex Zeta (à 140 g)
  • 1citron- liten
  • 225 gisbergssallad- mix i påse,
  • 75 gfetaost
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen i ljummet vatten och skär den i klyftor. Lägg potatisen på en plåt. Ringla över 1/2 msk olja och blanda om. Strö över oregano, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min. 

  2. Skär laxen i portionsbitar. Ta ut ­plåten och sänk ugnsvärmen till 175°. Skjut potatisen åt sidan och lägg laxbitarna på plåten. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och bred över tomatkrämen. Tillaga vidare i ca 10 min tills lax och potatis är klara.

  3. Skölj citronen i ljummet vatten. ­Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Lägg salladen i en skål och smula i osten. Ringla över 1/2 msk olja och ­citronsaft. Strö över citronskal, 1 krm salt och 1 krm peppar och vänd ihop.

  4. Servera laxen med potatis och ­sallad.

Vad tyckte du om receptet?