Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med rotsellerigratäng  

Lax med rotsellerigratäng serveras till laxen. Den kan serveras som en ­sallad eller lättstekt i lite smör om man hellre vill ha den varm. Gratängen passar fint även till stekt eller kallskuret kött. 

Lax med rotsellerigratäng  Lax med rotsellerigratäng  Lax med rotsellerigratäng  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 glaxfilé
  • 500 grotselleri
  • 500 gpotatis
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 msktimjan
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 80 gbabyspenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva rotsellerin lövtunt. Skala och skiva potatisen ca 2 mm tjockt. Blanda rotselleri och potatis i en vid kastrull och häll över 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.

  2. Blanda ner crème fraiche, timjan, 2 krm peppar och 1/2 tsk salt i kastrullen. Låt puttra utan lock ca 5 min. Häll över alltsammans i en ugnssäker form. ­Gratinera  mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått färg.

  3. Skär laxfilén i portionsstora bitar. Strö på 1 tsk salt och stek i 1 tsk rapsolja i en stekpanna på strax över medelvärme ca 3 min på varje sida. Dra bort från värmen men låt fisken ligga kvar ca 2 min.

  4. Servera laxen med rotselleri­gratäng och spenat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson