Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lax är inga konstigheter, inte ens med rödvinssås, stekt svamp och fläsktärningar! En oväntad om än klassisk kombination som lyfter laxen till gourmetnivåer.
Rödvinssås: Skala lök, morot och vitlök. Finhacka moroten, löken och sardellerna. Fräs i smör i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt lagerblad, timjan, vin, vatten och kalvfond. Låt såsen sjuda utan lock tills ca 2 dl återstår. Sila såsen och pressa lätt med en sked så att all vätska pressas ut. Häll såsen i en ny kastrull. Vispa ner majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Sjud såsen tills den tjocknar. Smaksätt med gelé.
Potatis: Skala och koka potatisarna ca 5 min i lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 225°. Häll bort kokvattnet och blanda potatisen med smör i en ugnssäker form. Salta och strö över ströbröd. Stek dem mitt i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg. Sänk värmen till 175°.
Lax: Salta laxen, bryn den i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form, stek dem mitt i ugnen, ca 10 min.
Tillbehör: Skär fläsket i små bitar. Stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Ansa svamparna. Stek dem först i torr stekpanna ca 3 min så de släpper vätskan. Tillsätt sedan smöret, stek ytterligare 2–3 min, tills de fått fin färg. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola dem hastigt i kallt vatten så de behåller den gröna färgen. Krydda med salt.
Servera laxen med sås, fläsk, potatis och bönor.
Tips! En bra bjudrätt som kan förberedas i god tid. Laxen kan stekas och sättas in i ugn strax före servering. Även såsen kan göras i förväg och bara värmas.