Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax i ugn med karamelliserad lök och dragon

Recept på lax med karamelliserad lök och dragon. Rödlök som smaksätts med ­vinäger och dragon är gott till lax och luftigt potatismos.

Lax i ugn med karamelliserad lök och dragonLax i ugn med karamelliserad lök och dragonLax i ugn med karamelliserad lök och dragon
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 800 gpotatis- mjölig
  • 4 bitarlaxfilé- (à 150 g)
  • 2rödlökar
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 mskhonung
  • 1 tskdragon
  • 250 gsparrisbroccoli- (bellaverde)
  • rödvinsvinäger
  • smör
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av men spara kokvattnet. Mosa potatisen och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Späd moset med ca 2 dl av det varma kokvattnet.

  2. Skala och hacka rödlök och vitlök. Stek på medelvärme i 1 msk smör ca 10 min, så att löken blir genomskinlig och karamelliserad. Häll på 1 msk vinäger och fortsätt steka ca 1 minut. Blanda ner honung och dragon.

  3. Krydda laxbitarna med 1 tsk salt och lägg dem i en ugnssäker form. Fördela lökblandningen på laxen. Spara 1/2 dl till serveringen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Koka sparrisbroccolin i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.

  5. Servera laxen med resten av lökhacket, mos och sparrisbroccoli.

Vad tyckte du om receptet?