Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs  

Recept på lax med hummerbuljong och citronmajonnäs. Hummerbuljongen går bra att göra i förväg och värma före servering.

Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs  Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs  Lax med hummerbuljong och citronmajonnäs  
Klicka här eller på bilden för recept. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Hummerbuljong

  • 1hummer
  • 1morot
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tskfänkålsfrön- hel
  • 1 msktomatpuré
  • 0,5 krmsaffran
  • 2 mskrapsolja
  • 2dillstjälkar
  • 1lagerblad
  • 1 lvatten
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskhummerfond- konc
  • 0,5 tsksalt
  • 1 msksmör

Citronmajonnäs

  • 1 dlmajonnäs
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 1 krmsalt
  • 1 krmcayennepeppar

Grönsaker

  • 300 gpotatis
  • 3morötter
  • 3 stjälkarselleri
  • 5salladslökar

Gör så här

  1. Buljong: Halvera hummern. Ta bort  magsäcken, som sitter närmast huvudet. Ta även bort den mörka tarmen. Ta ut allt kött, rom och smör som sitter i främre delen av halvan. Skrapa väl. Knäck klor och leder med baksidan av en kraftig kniv eller med nötknäppare. Ta ut klorna hela.

  2. Krossa hummerskalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i små bitar.

  3. Bryn hummerskal, grönsaker, fänkålsfrön, tomatpuré och saffran i olja tills det fått lite färg. Lägg i dillstjälkar och lagerblad och häll över vatten och vin. Tillsätt fonden och låt koka upp. Sjud under lock ca 30 min på svag värme. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen, tillsätt salt och smör och koka ihop tills 5 dl återstår. Låt kallna.

  4. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i slantar, lite på snedden. Ansa och skär sellerin i sneda bitar. Ansa salladslöken och skär bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i morötterna och koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt selleri och lök och koka upp. Låt rinna av.

  5. Citronmajonnäs: Blanda alla ingredienser.

  6. Skär laxen i portionsbitar. Krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida.

  7. Fördela grönsakerna i djupa tallrikar. Lägg på lax och en klick citronmajonnäs. Garnera med dill och sparat hummerkött. Häll på hummerbuljong och servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?