Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med citrussalsa, nudlar och brynt smör- och sojadressing

Recept på lax med citrussalsa och nudlar. Passa på att använda citrus i mat när det är säsong. Förvara frukten i rumstemperatur då salsan gärna får vara lite rumsvarm vid servering. Vill du göra salsan lite extra lyxig kan citrusfrukterna skäras i filéer och därefter tärnas.

Lax med citrussalsa, nudlar och brynt smör- och sojadressing
Lax med citrussalsa, nudlar och brynt smör- och sojadressing
Lax med citrussalsa, nudlar och brynt smör- och sojadressing
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- med skinn, MSC-märkt
  • 3 msksmör
  • 2 mskjapansk soja

Salsa

  • 3apelsiner
  • 2grapefrukt- röda
  • 1 krukakoriander
  • 2 mskkapris- små
  • olivolja- flingsalt, nymald ­svartpeppar

Tillbehör

  • 250 gnudlar- gärna udon.

Gör så här

  1. Salsa: Skär bort allt skal och det vita från citrusfrukterna. Skär frukten i skivor och därefter i tärningar. Lägg all citrus i en sil med en skål under och låt saften rinna av, mät saften till 1 dl. 

  2. Repa och finhacka koriandern, spara lite till garnering. Rör ihop citrusbitar med koriander, kapris, 1 msk olja och 1 tsk flingsalt.

  3. Skär laxen i mindre bitar och strö över 1 tsk flingsalt. Stek bitarna i en medelvarm stekpanna med 1 msk olja i ca 2 min på varje sida. Låt svalna. Ta därefter bort skinnet och bryt fisken i minde bitar.

  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av i en sil och skölj dem lätt i vatten.

  5. Bryn smöret i en stekpanna. Vispa ner soja och citrussaft och låt såsen koka upp.

  6. Lägg nudlarna på ett fat och strö över lax och citrussalsa. Garnera med koriander. Servera med den ­varma smördressingen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: