Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ugnsbakad lax med citrusglaze och polkabetor och gulbetor. En fräsch sötsyrlig laxrätt med främst gulbetor som har en mildare smak än rödbetor och som passar fint ihop med citrus. Under laxbiten ligger matigt kamutvete och överst skott av mangold och en citrussmörsås.
Skala och hyvla tunna skivor av polkabetor och rädisor, gärna på mandolin. Lägg dem i isvatten.
Skrubba och koka gulbetor och rödbetor mjuka i lättsaltat vatten i varsina kastruller, så att inte gulbetorna tar smak och färg av rödbetorna. Låt svalna och skala dem med händerna under rinnande vatten medan de fortfarande är varma.
Citrusglaze: Skölj apelsin och lime noga i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet. Pressa saften ur båda frukterna. Blanda saft och skal med socker och soja. Koka samman glazen till hälften.
Sätt ugnen på 250°. Koka kamutvetet enligt anvisning på förpackningen.
Skär laxfilén i 4 bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 2 krm salt. Pensla laxbitarna med citrusglaze. Spara någon msk av glazen i kastrullen.
Tillaga laxbitarna högt upp i ugnen 12–15 min, gärna med grillelementet på mot slutet så att de får lite färg.
Skär gul- och rödbetor i ca 6 klyftor vardera och blanda dem med 2 krm salt. Värm dem i en stekpanna med 1 msk smör eller lägg in dem en stund i ugnen under laxen.
Rör samman den sparade glazen med vatten och fiskfond. Vispa ner 50 g smör, lite i taget.
Lägg upp kamutvetet på varma tallrikar. Lägg på betor, skott och lax. Garnera med polkabetor och rädisor. Häll på lite av såsen och servera resterande sås till.