Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax med asiatisk nudelsallad

Lax med asiatisk bovete- och sötpotatisnudelsallad passar bra på en fredag. Välj lax av bra kvalité,  gärna vildfångad. Den är både saftigare och godare än odlad lax. Var noga med att mäta innertemperaturen, om den grillas för länge blir den torr.

Lax med asiatisk nudelsallad
Lax med asiatisk nudelsallad
Lax med asiatisk nudelsallad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- färsk med skinn
  • 0,5 tsksalt
  • 250 gbovete- och sötpotatisnudlar- t ex Terra sana eller risnudlar
  • 1gurka
  • 1zucchini
  • 100 gsalladslök
  • 1 krukathaibasilika

Marinad

  • 50 gingefära
  • 1 dlsoja- japansk
  • 0,75 dlmirin (söt matlagningssake)
  • 4 mskrisvinäger
  • 2 msksesamolja
  • 2 mskrapsolja

Tillbehör

  • limeklyftor

Gör så här

  1. Marinad: Skala och finhacka ingefäran. Blanda ingefära, soja, mirin, vinäger, sesamolja och rapsolja. Blanda 1 dl marinad med laxen. Låt marinera ca 15 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Ta upp laxen ur marinaden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen till 54–56° innertemperatur, beräkna ca 8 min.

  3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Lägg nudlarna i en vid skål och blanda med resterande marinad.

  4. Finstrimla gurka och zucchini, gärna på juliennemandolin. Ansa och finstrimla salladslöken. Repa basilikan, lägg undan några blad till garnering.

  5. Koka upp resterande marinad från laxen, häll den över nudlarna. Tillsätt grönsaker och basilika och vänd ihop.

  6. Ta bort skinnet från laxen och bryt laxen i stora bitar. Vänd försiktigt ihop lax och nudelsallad. Garnera med den sparade basilikan och lime.

Vad tyckte du om receptet?