tillagning: 5 minuter i ugn: 30 minuter Aktiv tid c:a 5 minuter
(Betyg: 3,7 · 397 röster)
Recept på lax i ugn. Att ugnsbaka lax är ett smidigt sätt att få en saftig och god lax utan stekos. Här får du ett klassiskt recept och guide till rätt temperatur med när du lagar lax i ugn. Servera med t ex romsås eller en klassisk kall dillsås.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
600 glaxfilé- med skinn
1 tsksalt
1 krmnymald svartpeppar
Garnering
dill
citron
Tillbehör
romsås
potatis- kokt
sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Ta bort eventuella ben från laxen. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Strö på salt och peppar.
Tillaga laxen mitt i ugnen ca 30 min till 54° innertemperatur.
Garnera med dill och citron och servera med romsås, potatis och sallad.
Temperatur och tid i ugnen
Vill du ha mer färg på laxens yta kan den tillagas i 225°, minska då tillagningstiden till ca 20 min.
Ska du tillaga lax till många, t ex en hel laxsida som väger 1 1/2 – 2 kilo sänks ugnstemperaturen till 150° så att fisken hinner bli färdig rätt igenom. Beräkna ca 40 min tillagning.
Använder du fryst lax tinar du fisken innan den tillagas. Lägg den tinade eller de färska laxbitarna (à 125 g) i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen 225°i ca 15 min till 52-55° innertemperatur.
Viktigt är att alltid använda termometer vid tillagningen så att fisken inte blir för mycket tillagad. Då blir den torr och tråkig.
Tips på smaksättning och tillbehör
Gnid in fisken med rivet citronskal och hackade örter, t ex dill, timjan eller dragon. Servera laxen med en grön örtsås och potatissallad med vinägrett.
Strö över finhackad röd och grön chili (spansk peppar) och stänk på några droppar sesamolja. Garnera laxen med lime och koriander och servera den till en varm nudelsallad.
Pensla laxen med japansk soja före tillagningen. Servera den med wasabimajonnäs och ris blandat med frästa grönsaker.
Valet av ugnstemperatur beror på hur man vill ha sin lax. Tillagas lax i en lägre temperatur och längre tid i ugnen blir den saftig och genomkokt. Tillagas laxen i högre temperatur och kortare tid får den en fin stekyta och rå kärna.