Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax i ugn med gräddädelsås och gnocchi

Smakrikt och krämigt med en len ädelostsmak. Välj gärna en krämig och mild ädelost, till exempel Kvibille. Nektarinerna blir ett piggt och syrligt tillbehör.

Lax i ugn med gräddädelsås och gnocchi
Lax i ugn med gräddädelsås och gnocchi
Lax i ugn med gräddädelsås och gnocchi
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1purjolök
  • 200 gsparrisbroccoli- eller vanlig broccoli
  • 500 ggnocchi- färsk
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 150 ggräddädelost
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlvatten
  • 2 mskkonc grönsaksfond
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 2nektariner- eller persikor
  • 1 krukagräslök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i stora kuber. Ansa, skölj och skär purjolöken i ca 3 cm stora bitar. 

  2. Lägg purjolök, broccoli och gnocchi i en ugnssäker form eller på en plåt. Blanda om med olja och tillaga mitt i ugnen i ca 10 min.

  3. Ta ut formen och lägg laxbitarna runtom. Krydda allt med 1 tsk salt. Smula över osten. Blanda samman crème fraiche, vatten, fond, ½ tsk salt och peppar. Häll såsen runtom.

  4. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min tills fisken är genomlagad.

  5. Halvera, kärna ur och skär nektarinerna i klyftor. Strimla gräslöken. Toppa laxen med nektariner och gräslök och servera.

Vad tyckte du om receptet?