Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på chowder, krämig soppgryta, med färsk lax och rotfrukter. Chowder är till skillnad från en soppa, som kan vara tunn, alltid en lite tjockare och krämigare variant. Rotfrukterna kan köpas som en praktisk ”soppmix”, en färdigförpackad blandning av rotfrukter och purjolök.
Skala och skär alla rotfrukter i små tärningar. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Skär laxen i 5 cm stora tärningar. Krydda bitarna med 0,5 tsk salt.
Fräs rotfrukterna i smör i en kastrull i cirka 5 minuter. Rör i mjöl och låt fräsa hastigt.
Tillsätt grädde, 1 liter vatten, buljongtärningar, citronsaft, 1 tsk salt och peppar. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
Lägg laxen i soppan och låt småkoka i 3–5 minuter. Bryt sönder laxen i sina naturliga ”skivor” med hjälp av två gafflar.
Servera soppan i djupa tallrikar och strö över dill.