Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax chowder - krämig soppgryta med färsk lax och rotfrukter

Recept på chowder, krämig soppgryta, med färsk lax och rotfrukter. Chowder är till skillnad från en soppa, som kan vara tunn, alltid en lite tjockare och krämigare variant. Rotfrukterna kan köpas som en praktisk ”soppmix”, en färdigförpackad blandning av rotfrukter och purjolök.

Lax chowder - krämig soppgryta med färsk lax och rotfrukterLax chowder - krämig soppgryta med färsk lax och rotfrukterLax chowder - krämig soppgryta med färsk lax och rotfrukter
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 grotselleri
  • 1palsternacka
  • 300 gmorötter
  • 1purjolök
  • 400 gpotatis- fast
  • 500 glaxfilé- färsk, MSC-märkt
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 msksmör
  • 1 mskvetemjöl
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 1 mskcitronsaft
  • 2 krmnymald svartpeppar

Servering

  • 1 krukadill- finhackad

Gör så här

  1. Skala och skär alla rotfrukter i små tärningar. Ansa, skölj och strimla purjolöken.

  2. Skär laxen i 5 cm stora tärningar. Krydda bitarna med 0,5 tsk salt.

  3. Fräs rotfrukterna i smör i en kastrull i cirka 5 minuter. Rör i mjöl och låt fräsa hastigt.

  4. Tillsätt grädde, 1 liter vatten, buljongtärningar, citronsaft, 1 tsk salt och peppar. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

  5. Lägg laxen i soppan och låt småkoka i 3–5 minuter. Bryt sönder laxen i sina naturliga ”skivor” med hjälp av två gafflar.

  6. Servera soppan i djupa tallrikar och strö över dill.

Vad tyckte du om receptet?