Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lavash

Här är en version av lavash som innehåller jäst. Kan gräddas till både mjuka och hårda bröd beroende på vad som serveras till.

Lavash
Lavash
Lavash
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

 • 25 gjäst
 • 3,5 dlvatten
 • 9 dlvetemjöl- (540 g)
 • 3 mskolivolja
 • 2 tsksalt
 • 1 tskströsocker

Gör så här

 1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blanda till en smidig deg, för hand ca 10 min eller i köksassistent ca 5 min. Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs. Lägg degen i en oljad bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 1/2 timme.

 2. Sätt ugnen på 275°. Lägg en plåt eller en baksten mitt i ugnen.

 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i åtta bitar. Lägg ett bakplåtspapper på bänken och kavla ut en degbit ca 5 mm tunt om du vill ha mjuk lavash eller så tunt som möjligt om du vill ha krispig lavash.

 4. Lägg den utkavlade degen, och bakplåtspapperet som den ligger på, på den heta plåten eller bakstenen i ugnen. Grädda 1 1/2–3 min, tills degen puffat upp och är genomgräddad. Grädda ytterligare 2–3 min, tills brödet börjar få lite färg, om du vill ha en krispig lavash.

 5. Lägg den mjuka lavashen inlindad i en kökshandduk tills alla är färdiggräddade. Servera gärna direkt, de är godast nygräddade.

Vad tyckte du om receptet?