Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc

Recept på lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc. Algsallad finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsbutiker.

Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc
Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc
Lavasaltgravad torskrygg med bläckfisk, spenat och beurre blanc
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Lavasaltgravad torskrygg

  • 500 gtorskrygg
  • 2 msklavasalt- svart
  • 4 mskströsocker
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Beurre blanc

  • 250 gsmör- rumsvarmt
  • 1bananschalottenlök
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 krmsalt
  • 2 tskolivolja

Bläckfisk

  • 400 gbläckfisk
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Spenat

  • 70 gbabyspenat
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 200 gpasta- svart

Garnering

  • 100 galgsallad
  • dill
  • shisokrasse

Gör så här

  1. Skär torsken i tolv bitar. Blanda lavasalt, socker och peppar. Vänd torskbitarna i blandningen och lägg dem i en plastpåse. Lägg -fisken i kylen ca 12 timmar.

  2. Beurre blanc: Skär smöret i kuber. Skala och finhacka löken. Koka lök, vin och vinäger i en kastrull tills ungefär 1/2 dl av vätskan återstår. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i omgångar under kraftig vispning. Krydda såsen med salt. Mixa slät med mixerstav.

  3. Bläckfisk: Skär bläckfisken i bitar och koka dem i lättsaltat -vatten ca 20 min. Låt rinna av.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av.

  5. Spenat: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 30 sekunder. Krydda med salt och peppar.

  6. Torka torskbitarna på en bit hushållspapper. Stek dem hastigt runt om i smör. Stek bläckfisken i smör ca 2 min. Krydda med salt och peppar.

  7. Fördela torsk, bläckfisk och pasta på tallrikar. Garnera med algsallad, dill och shiso. Värm såsen försiktigt och häll i oljan så att såsen ”spricker”. Häll sås runt om och servera genast.

  8. Lavasalt är havssalt som färgats svart med aktivt kol för att likna lava. Finns att köpa i välsorterade delikatess- och livsmedelsbutiker.

Vad tyckte du om receptet?