Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lättrökt fläskkorv, sirapsstekt vitkål, äppelsenap och hällbröd tar lite tid att laga till men det är det värt. Rökspån finns att köpa i friluftsbutiker eller byggvaruhus.
Skär kött och späck i mindre bitar och kyl ordentligt. Kyl även köttkvarnens knivar och delar, helst i frysen så att allt blir riktigt kallt.
Lägg fjälstret i kallt vatten och skölj igenom det 2–3 gånger.
Stöt kryddorna till en kryddmix tillsammans med skalad vitlök och ingefära.
Salta köttet och mal det och späcket på mellangrov hålskiva. Blanda kött med kryddmix och vin, för hand eller i en matberedare på låg hastighet. Köttblandningen måste vara riktigt kall för att resultatet ska bli bra.
Trä fjälstret på korvhornet, fyll med korvsmet. Spara ca 4 cm ostoppat fjälster först innan korvsmeten matas ut. Fyll inte fjälstret för hårt utan med ett lätt tryck, vrid runt och knyt ihop med bindgarn till jämnstora korvar.
Rök korvarna genom att hetta upp rökspån i gjutjärnspanna eller kastrull som du inte är rädd om. Tänd eld på spånet och låt ta fyr innan elden kvävs. Ställ in pannan på bottnen av en avstängd ugn där korvarna ligger på gallret. Stäng luckan och låt korvarna stå i röken ca 20 min.
Låt korvarna vila 2–3 timmar innan de tillagas eller fryses för att långsamt tinas och tillagas när de ska serveras.
Lägg korvarna i en kall stekpanna med olja och smör och stek sakta så att de får en vacker färg och blir genomstekta.