Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrettFoto: Magnus Skoglöf
(Betyg: 4,4 · 51 röster)
Ingredienser
10personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1,5 kgtorskrygg- kravmärkt benfri
2 tsksalt
2 mskrapsolja
Picklad steklök
200 gsteklökar- små, röda
2 dlrödvinsvinäger
1 dlströsocker
Hasselnötsvinägrett
100 ghasselnötter
1 dlolivolja
2 mskhasselnötsolja
1,5 mskvitvinsvinäger
0,5 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Citroner
4citroner
1 tsksalt
1 mskströsocker
Jordärtskockspuré
500 gjordärtskockor
1 storpotatis- (200 g)
3 dlvatten
1 dlvispgrädde
100 gsmör- rumsvarmt
1 tskcitron- pressad
0,75 tsksalt
Råstekt svartrot
1 kgsvartrötter
1citron- pressad saft
2 mskolivolja
2 msksmör
0,5 tsksalt
Purjolök
2späda purjolökar
2 krmsalt
1 krmsvartpeppar- nymald
1 mskolivolja
Garnering
dill
vattenkrasse
Gör så här
Skär torsken i tio portionsbitar. Lägg dem på ett fat och salta. Ställ fisken i kylen ca 1 timme, tills saltet smält och fisken blivit lätt rimmad.
Steklök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.
Vinägrett: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet i en handduk. Grovhacka nötterna och blanda med resterande ingredienser. Värm eventuellt dressingen före servering.
Citroner: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skala av remsor av citronskalet, endast det gula. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i hinnfria klyftor. Skär skal och klyftor i ca 1 cm stora bitar. Blanda med salt och socker. Låt stå och dra ca 20 min.
Puré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av kokspadet men spara det. Låt jordärtskockor och potatis ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Späd med kokspadet till en krämig konsistens. (Blir det kokspad över kan det sparas i frysen och användas som bas i en grönsakssoppa.) Smaka av purén med citronsaft och krydda med salt.
Svartrötter: Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.
Purjolök: Sätt ugnen på 150°. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra och stek purjolöken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills purjoklöken är mjuk, ca 8 min.
Stek fisken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 45° innertemperatur, beräkna 12–15 min.
Dra bort skinnet från fisken och lägg den på tallrikar. Fördela jordärtskockspuré, svartrötter, purjolök, citron och steklökar runt om. Skeda över vinägretten och garnera med dill och vattenkrasse.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,4 · 51 röster)
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!