Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett - en fest för ögat

Vilka aromer. Lite nötigt, lite syrligt, lite salt, lite sött och inte så lite gott!

Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett - en fest för ögat
Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett - en fest för ögat
Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett - en fest för ögat
Lättrimmad torskrygg med svartrot och hasselnötsvinägrett Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1,5 kgtorskrygg- kravmärkt benfri
  • 2 tsksalt
  • 2 mskrapsolja

Picklad steklök

  • 200 gsteklökar- små, röda
  • 2 dlrödvinsvinäger
  • 1 dlströsocker

Hasselnötsvinägrett

  • 100 ghasselnötter
  • 1 dlolivolja
  • 2 mskhasselnötsolja
  • 1,5 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Citroner

  • 4citroner
  • 1 tsksalt
  • 1 mskströsocker

Jordärtskockspuré

  • 500 gjordärtskockor
  • 1 storpotatis- (200 g)
  • 3 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 tskcitron- pressad
  • 0,75 tsksalt

Råstekt svartrot

  • 1 kgsvartrötter
  • 1citron- pressad saft
  • 2 mskolivolja
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt

Purjolök

  • 2späda purjolökar
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskolivolja

Garnering

  • dill
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Skär torsken i tio portionsbitar. Lägg dem på ett fat och salta. Ställ fisken i kylen ca 1 timme, tills saltet smält och fisken blivit lätt rimmad.

  2. Steklök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.

  3. Vinägrett: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet i en handduk. Grovhacka nötterna och blanda med resterande ingredienser. Värm eventuellt dressingen före servering.

  4. Citroner: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skala av remsor av citronskalet, endast det gula. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i hinnfria klyftor. Skär skal och klyftor i ca 1 cm stora bitar. Blanda med salt och socker. Låt stå och dra ca 20 min.

  5. Puré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av kokspadet men spara det. Låt jordärtskockor och potatis ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Späd med kokspadet till en krämig konsistens. (Blir det kokspad över kan det sparas i frysen och användas som bas i en grönsakssoppa.)  Smaka av purén med citronsaft och krydda med salt.

  6. Svartrötter: Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.

  7. Purjolök: Sätt ugnen på 150°. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra och stek purjolöken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills purjoklöken är mjuk, ca 8 min.

  8. Stek fisken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 45° innertemperatur, beräkna 12–15 min.

  9. Dra bort skinnet från fisken och lägg den på tallrikar. Fördela jordärtskockspuré, svartrötter, purjolök, citron och steklökar runt om. Skeda över vinägretten och garnera med dill och vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!