Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättrimmad torsk med skummig champagnesås

Lättrimmad torsk med skummig champagnesås är riktigt festlig fredagsmat. Mycket går att förbereda. Torsken kan ligga klar, redo för ugnen. ­Purén och såsen kan göras helt klara och bara värmas upp.

Lättrimmad torsk med skummig champagnesås
Lättrimmad torsk med skummig champagnesås
Lättrimmad torsk med skummig champagnesås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 gtorskrygg- MSC- eller ASC-märkt
  • 5 dlvatten
  • 1 mskströsocker
  • 1 msksalt

Sötpotatispuré

  • 700 gsötpotatis
  • 50 gsmör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Champagnesås

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 dlchampagne- eller mousserande vin
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskfiskfond- konc
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Grönsaker

  • 2fänkålsstånd- (ca 300 g)
  • 250 gsteklökar- röda
  • 150 gharicots verts
  • 150 gsvamp- t ex ostronskivling
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Fisk: Blanda vatten, socker och salt, rör tills allt lösts upp. Lägg torsken i lagen. Låt dra i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 150°.

  2. Potatispuré: Skala och tärna sötpotatisen grovt. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet (spara lite), tillsätt smör och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt ­kokspad till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

  3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt vinet och koka ner till hälften. Tillsätt grädde, fond, salt och peppar. Låt småkoka 3 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Sila bort löken i finmaskig sil. Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp och vispa i 1 msk smör. Mixa såsen skummig med mixerstav.

  4. Grönsaker: Ansa och skär ­fänkålen i mindre bitar. Skala ­löken. Ansa haricots verts. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Lägg på ett fat. Stek lök och fänkål i 1 msk smör i på medelvärme ca 3 min. Tillsätt haricots verts och stek ytterligare 1 minut. Vänd ner svampen. Krydda med salt och peppar.

  5. Ta upp torsken och torka av. Lägg i en smord ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 58°.

  6. Lägg upp fisken med puré, grönsaker och svamp. Garnera med dill. Servera med skummig sås.

Vad tyckte du om receptet?