Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättrimmad torsk med rotselleri, rödkål och chablis-sås

Perfekt tillagad lättrimmad torsk tillsammans med en god chablis-sås är en riktig festrätt. 

Lättrimmad torsk med rotselleri, rödkål och chablis-sås
Lättrimmad torsk med rotselleri, rödkål och chablis-sås
Lättrimmad torsk med rotselleri, rödkål och chablis-sås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 gtorsk- ryggfilé med skinn, Krav- eller MSC-märkt
  • 700 grotselleri
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 msksalt
  • 1 lvatten
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Chablis-sås

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 bitpurjolök- det vita, ca 10 cm
  • 3champinjoner
  • 1 krmpaprikapulver- starkt
  • 1 msksmör
  • 2 dlchablis- torrt vitt vin
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlvatten
  • 2 mskfiskfond- konc eller 1 kapsel fiskgelé
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Purjomajonnäs

  • 1 bitpurjolök- det gröna, ca 10 cm
  • 2 dlrapsolja
  • 1äggula
  • 1 mskdragonvinäger
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 400 grödkål- gärna röd spetskål
  • 1 tskfänkålsfrön- hela
  • 2 mskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 msksmör

Garnering

  • 4 kvistarkörvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor. Smält 1 msk smör. Lägg selleriskivorna på en plåt och pensla båda sidorna med smör. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.

  2. Rimma fisken: Skär fisken i fyra bitar. Blanda salt och vatten så att saltet löses upp. Lägg ner fisken och låt ligga ca 15 min. Ta upp och torka av med hushållspapper.

  3. Sås: Skala vitlöken. Ansa purjolök och champinjoner. Skiva vitlök, purjolök och champinjoner. Fräs lök och svamp med paprikapulvret i smör ca 2 min. Häll på vin, grädde, vatten och fiskfond. Reducera såsen till hälften, ca 3 dl. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp.

  4. Purjomajonnäs: Ansa och finstrimla purjolöken, lägg den i en mixer. Hetta upp oljan till ca 100°. Häll oljan över purjolöken och mixa ca 5 min, till en slät grön olja. Sila och låt oljan svalna i rumstemperatur.

  5. Lägg äggula, vinäger, senap och salt i mixern. Droppa först oljan och häll sedan ner den i en tunn stråle medan mixern är igång. Mixa till en lös majonnäs.

  6. Tillbehör: Hyvla rödkålen fint. Stöt fänkålen i mortel. Blanda kålen med fänkål, citronsaft och salt. Stek kålen på hög värme i smör ca 2 min.

  7. Fisk: Sätt ugnen på 125°. Stek fisken i 1 msk smör i en het stekpanna så att den får fin färg, ca 5 min på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form. Tillaga fisken mitt i ugnen 10–15 min, tills innertemperaturen är 53°.

  8. Servera fisken på rotselleri och rödkål. Häll över sås och ringla över majonnäs. Garnera med körvel.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Det går bra att förbereda både sås och purjolöksmajonnäs. Fisken ska ätas nylagad.