Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor

En fisk som först får ligga i rimlag blir härligt fast i konsistensen. Björn låter sin fisk rimma i saltlag (med 2 msk salt) över natten. Vi valde att snabbrimma i stället.

Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetorLättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetorLättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor
Lättrimmad sejrygg med varm sallad på rödbetor Foto: Stefan Edetoft

Ingredienser

  • 600 grödbetor- små, färska
  • 1 lvatten
  • 1 dlsalt
  • 600 gsejrygg- skinn- och benfri, färsk
  • 2 msksenap- grov
  • 3 mskkapris
  • 1citron
  • 50 gpepparrot
  • 1 mskdill- hackad
  • smör
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Till servering

  • 800 grattepotatis- alt färskpotatis

Gör så här

  1. Borsta bort jord från rödbetorna och koka dem mjuka 30 min. Skala och skiva dem 
i 1/2 cm tjocka skivor.

  2. Blanda vatten och salt. Skär fisken i fyra jämnstora bitar och lägg dem i rimlagen. Låt stå 15 min för tjocka bitar, 8 min för tunnare.

  3. Sätt ugnen på 150°.

  4. Ta upp fisken ur lagen, torka av den med hushållspapper. Smörj en ugnssäker form med 
1 msk smör. Lägg fisken i formen och ugnsbaka 10–15 min (eller till innertemperatur 55°).

  5. Smält 3 msk smör och häll i en skål. Tillsätt senap, kapris och rödbetsskivorna. Skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv 1 msk skal och pressa ut saften. Tillsätt skal och saft till skålen. Skala och finriv pepparroten, tillsätt hälften till skålen. Krydda med 3 krm salt och 
1 krm peppar.

  6. Servera fisken med rödbetor och potatis. Toppa med resterande pepparrot, citronskal och dill.

Vad tyckte du om receptet?