Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättrimmad sej med brynt salviasmör

En enkel fiskrätt som lagas med få ingredienser och får mycket smak. Till vardags passar det med sej, ärter och kokt, mosad potatis. Med sej- eller torskrygg, potatispuré och sparris blir det en lättlagad fredagsrätt.

Lättrimmad sej med brynt salviasmörLättrimmad sej med brynt salviasmörLättrimmad sej med brynt salviasmör
Lättrimmad sej med brynt smör Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 portionsbitarsejfilé- (à 150 g)
  • 1 krukasalvia
  • 50 gsmör
  • salt

Tillbehör

  • 800 gpotatis- kokt
  • 200 ggröna ärter- frysta
  • mâchesallad
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda 5 dl vatten och 1 msk salt. Lägg fiskbitarna i saltlagen och låt rimma i 10–15 min.

  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Tillsätt ärterna när det är ca 1 min kvar av koktiden. Häll av vattnet och mosa potatis och ärter med en potatisstöt.

  3. Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 12 min tills den är vit och känns fast, ca 54° innertemperatur.

  4. Repa bladen från salvian. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Lägg salvian i kastrullen och ta den åt sidan. Lägg upp potatiskross med ärter och fisk på tallrikar. Ös smöret över fisken. Servera med sallad och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?