Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättlagad lax i ugn med svamp

Recept på lättlagad lax i ugn. Svamp och lax är en lite ovanlig kombination – men god. Purjolök är perfekt till när det ska gå snabbt att laga. Den blir mild och mjäll när den tillagas i ugnen. Rätten får lagom syra av crème fraichen.

Lättlagad lax i ugn med svamp
Lättlagad lax i ugn med svamp
Lättlagad lax i ugn med svamp
Lax i ugn med champinjoner och crème fraiche. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1purjolök
  • 250 gchampinjoner
  • 2 kvistardill
  • 2 dlcrème fraiche- med svampsmak
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 800 gpotatis- kokt
  • sallad- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i 4 portionsbitar. Krydda dem med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Lägg purjolöken i en smord ugnssäker form. Lägg på lax­bitarna.

  2. Ansa och skiva svampen. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. ­Krydda med 1/2 tsk salt.

  3. Lägg hälften av svampen i formen. Hacka dillen, ta undan lite till garnering. Rör ihop crème fraiche och dill. Bred crème fraichen över laxbitarna och strö över resterande svamp.

  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Strö över den sparade dillen och servera med potatis och gärna sallad.

Vad tyckte du om receptet?