Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättlagad gryta med skinka, potatis, champinjoner och timjan

Recept på lättlagad gryta med skinka, potatis, sidfläsk, champinjoner och timjan. Inspirationen till den här grytan kommer från berömda boeuf ­Bourguignon, men här använder vi färsk skinka i stället för nötkött.

Lättlagad gryta med skinka, potatis, champinjoner och timjan
Lättlagad gryta med skinka, potatis, champinjoner och timjan
Lättlagad gryta med skinka, potatis, champinjoner och timjan
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 gfärsk skinka- eller bog
  • 800 gpotatis
  • 100 grökt sidfläsk
  • 2gula lökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 200 gchampinjoner
  • 1 krukatimjan
  • 2 msktomatpuré
  • 1köttbuljongtärning
  • 250 gharicots verts
  • rapsolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° varmluft. Skär köttet i tärningar, 2 x 2 cm. Skär fläsket i tärningar. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och finhacka ­vitlöken. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Repa och hacka 1 msk timjan.

  2. Stek köttet och hälften av fläsket i 1 msk olja i en stekgryta ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt lök och champinjoner och stek ytterligare ca 2 min. Rör i tomatpuré och smulad buljong­tärning. Tillsätt 3 dl vatten, hackad timjan och 1 msk rödvinsvinäger. Låt koka upp och sjud grytan under lock ca 20 min.

  3. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja. Strö på 1 tsk salt och 1 krm peppar.  Tillaga potatisklyftorna mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Stek resten av fläsket i 1 msk olja tillsammans med bönor och vitlök. Repa resten av timjanen och blanda med fläsk och bönor. Strö blandningen över grytan. Servera med klyft­potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på fler goda grytor hittar du här: