Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättgravad röding med kryddost royal

Snittarna ska njutas direkt efter tillagning. En perfekt munsbit!

Lättgravad röding med kryddost royal
Lättgravad röding med kryddost royal
Lättgravad röding med kryddost royal
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2rödingfiléer- skinn- och benfria (ca 300 g) som varit frysta 3 dygn
  • 0,5 mskströsocker
  • 0,5 msksalt

Kryddost  royal

  • 100 gkryddost- (kummin)
  • 3 dlvispgrädde
  • 5äggulor
  • 2 krmsalt

Surdegscrunch

  • 1 skivasurdegsbröd- (ca 30 g)
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tskkummin

Garnering

  • 25 gkryddost
  • 20 bitarknäckebröd- gärna med kumminsmak
  • 100 gforellrom
  • 20dillvippor- små
  • 2 mskgräslök- finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Blanda socker och salt. Fördela blandningen runt om fisken och lägg den i en liten form. Täck med plastfolie. Grava  fisken 2 timmar i rumstemperatur.

  2. Kryddost royal: Riv osten. Koka upp grädden och dra kastrullen från plattan Rör ner osten och rör tills osten har smält. Vispa ner gulorna och smaka av med salt.

  3. Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 20 cm. Täck med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 min tills äggstanningen stannat. Låt kallna i formen. Ställ i kylen.

  4. Ta fisken ur formen. Dela varje filé på längden till 4 långa bitar. Lägg två längder ovanpå varandra så att de blir jämntjocka. Rulla in längderna hårt i aluminiumfolie, som smällkarameller.

  5. Stick en digitaltermometer i en av rullarna. Grädda fisken mitt i ugnen till 50° innertemperatur, ca 25 min. Låt fisken kallna i  folien och ställ i kylen.

  6. Surdegscrunch: Grovhacka surdegsbrödet. Blanda med rapsolja och kummin. Fräs knaprigt i en stekpanna. Låt svalna. Mixa eller stöt blandningen i mortel.

  7. Garnering: Grovhacka kryddosten. Skär äggstanningen i ca 20 bitar. Ta fisken ur folien och skär den försiktigt i ca 2 cm breda bitar.

  8. Lägg äggstanning och fiskbitar på knäckebrödet. Garnera med forellrom, crunch, kryddost, dill och finhackad gräslök.

Vad tyckte du om receptet?