Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättbakat vörtbröd

Recept på lättbakat vörtbröd med russin.

Lättbakat vörtbrödLättbakat vörtbrödLättbakat vörtbröd
Lättbakat vörtbröd Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 dlrussin
  • 2 bitarpomeransskal- torkade
  • 50 gsmör
  • 33 clporter
  • 33 cljulmust
  • 50 gjäst för söta degar
  • 1 dlbrödsirap
  • 2 tskpomeransskal- malda
  • 2 tskingefära- mald
  • 1 tskkryddnejlikor- malda
  • 2 tsksalt
  • 17 dlmörkt lantbrödsmjöl

Gör så här

  1. Häll kokande vatten över russinen, så att det täcker. Låt stå.

  2. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita och hacka skalet fint.

  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°, fingervarmt.

  4. Finfördela jästen i en bunke och rör ut med lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen och tillsätt dem.

  5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.

  6. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till tjocka kakor ca 18 cm i diameter. Låt bröden jäsa ca 35 minuter under duk.

  7. Sätt ugnen på 200°.

  8. Grädda bröden på nedersta falsen ca 25 minuter. Låt dem svalna under duk på galler.

  9. Fler goda recept på julvört hittar du här!

Vad tyckte du om receptet?