Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika

Se till att ha färska lasagneplattor i kylen, för med hjälp av dem kan du nämligen göra jordens bästa kylskåpsrens. Vi måste börja slänga mindre mat, så lägg vad du har i kylen mellan pastalagren (kanske inte leverpastej...), häll tomat- eller béchamelsås över alltihop och så in i ugnen!

Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika
Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika
Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 200 glasagneplattor- färska
  • 1 burktomatsås- färdig, cirka 400 g
  • 1 krukabasilika- hackade blad
  • 250 gsalami- coppa eller god rökt skinka, i skivor
  • 300 gkörsbärstomater- i halvor
  • 2 påsarmozzarella- riven i bitar, à cirka 125 g
  • olivolja- till servering
  • salt
  • svartpeppar- från kvarn

Ostsås

  • 3 dlcrème fraiche
  • 250 gmascarpone
  • 2 dlparmesan- färskriven, cirka 50 g
  • salt
  • svartpeppar- från kvarn

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Blanda crème fraiche, mascarpone och parmesan till ostsåsen. Smaksätt med salt och peppar.

  3. Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsform – den ska knappt täcka botten. Klicka ut lite ostsås ovanpå. Lägg ut ett lager pastaplattor och fortsätt sedan att varva pastaplattor, tomatsås, ostsås, hackad basilika och någon av charkuterierna tills alla ingredienser är slut.

  4. Fördela tomater och mozzarella överst och ringla över ett par matskedar olivolja. Grädda i ugnen i 35–40 minuter.

  5. Servera lasagnen direkt toppad med basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök

Sugen på mer lasagne? Kolla in några av våra favoritrecept här:

Läs mer:

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker 

8 superenkla pastarätter att laga till middag