Allt om Mat / Recept / Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika
Lasagne "pronto" med tomat, chark och basilika
4 personer
50 minuter
(Betyg: 3,4 · 88 röster)
Se till att ha färska lasagneplattor i kylen, för med hjälp av dem kan du nämligen göra jordens bästa kylskåpsrens. Vi måste börja slänga mindre mat, så lägg vad du har i kylen mellan pastalagren (kanske inte leverpastej...), häll tomat- eller béchamelsås över alltihop och så in i ugnen!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
200 glasagneplattor- färska
1 burktomatsås- färdig, cirka 400 g
1 krukabasilika- hackade blad
250 gsalami- coppa eller god rökt skinka, i skivor
300 gkörsbärstomater- i halvor
2 påsarmozzarella- riven i bitar, à cirka 125 g
olivolja- till servering
salt
svartpeppar- från kvarn
Ostsås
3 dlcrème fraiche
250 gmascarpone
2 dlparmesan- färskriven, cirka 50 g
salt
svartpeppar- från kvarn
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda crème fraiche, mascarpone och parmesan till ostsåsen. Smaksätt med salt och peppar.
Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsform – den ska knappt täcka botten. Klicka ut lite ostsås ovanpå. Lägg ut ett lager pastaplattor och fortsätt sedan att varva pastaplattor, tomatsås, ostsås, hackad basilika och någon av charkuterierna tills alla ingredienser är slut.
Fördela tomater och mozzarella överst och ringla över ett par matskedar olivolja. Grädda i ugnen i 35–40 minuter.
Servera lasagnen direkt toppad med basilikablad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,4 · 88 röster)
Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.
Recept från Mitt kök
Sugen på mer lasagne? Kolla in några av våra favoritrecept här: