Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Larb

Larb kommer från nordöstra Thailand, där man lagar mer sursöta rätter. Rätten serveras varm eller ljummen. Det rostade riset används här som krydda och smaken påminner om rostade sesamfrön. 

Larb
Larb
Larb
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 msksticky rice- eller jasminris
  • 3vitlöksklyftor
  • 2röda thaichili
  • 0,5rödlök
  • 3salladslökar
  • 1 krukakoriander
  • 1 dlmyntablad- färska
  • 1 mskrapsolja
  • 500 gfläskfärs
  • 1,5 mskfisksås
  • 1,5 msklime- pressad

Tillbehör

  • jasminris- nykokt
  • 1romansalladshuvud

Gör så här

  1. Rostat ris:  Lägg riset i en torr, kall kastrull eller stekpanna. Rosta det gyllenbrunt på svag värme. Skaka pannan så att allt blandas och får färg runt om. När du tror att det är klart, låt det steka ännu lite längre. Låt svalna. Stöt i mortel till en ströbrödslik form.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Skiva chilin tunt med kärnorna. Skala och skiva löken tunt. Skiva salladslöken tunt. Hacka korianderblad och stjälkar.  Grovhacka myntabladen. Lägg varje ingrediens i varsin liten skål.

  3. Hetta upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt oljan och vitlöken. Rör om och vänd ner färs och fisksås.  Stek färsen smulig under omrörning.

  4. Tillsätt lök och chili när allt är genomstekt. Vänd ner örtkryddorna, lime och det stötta riset.

  5. Lägg färsen i romansalladsblad och servera med nykokt jasminris.

Vad tyckte du om receptet?