Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lantbröd med brieost och fikonmarmelad och björnbärsmarmelad. Båda marmelader och bröd kan förberedas i god tid. Bröden går dessutom utmärkt att frysa in.
Smält smöret och häll i mjölk och vatten. Värm till 37°. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Blanda i salt socker och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg i 7–10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1–1 1/2 tim.
Vänd upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare i ca 45 min. Sätt ugnen på 200°.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 25 min. Låt brödet svalna på galler.
Fikonmamelad: Klipp bort stjälkarna på fikonen och skär fikonen i bitar. Lägg fikonbitarna i en kastrull. Häll på portvin och lägg i lagerblad. Koka upp och sjud i ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud i ca 10 min. Häll marmeladen i en väl rengjord burk och låt den kallna.
Björnbärsmarmelad: Koka björnbär och vatten i ca 5 min. Tillsätt socker och koka i ytterligare ca 10 min. Häll marmeladen i en väl rengjord burk och låt den kallna.
Servera lantbrödet med de två marmeladerna, tryffelbrie, mandel och färska bär.