Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lantbröd med tryffelbrie, fikonmarmelad och björnbärsmarmelad

Recept på lantbröd med brieost och fikonmarmelad och björnbärsmarmelad. Båda marmelader och bröd kan förberedas i god tid. Bröden går dessutom utmärkt att frysa in.

Lantbröd med tryffelbrie, fikonmarmelad och björnbärsmarmelad
Lantbröd med tryffelbrie, fikonmarmelad och björnbärsmarmelad
Lantbröd med tryffelbrie, fikonmarmelad och björnbärsmarmelad
Lantbröd med brieost och fikonmarmelad och björnbärsmarmelad Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 4 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 2 tsksalt
  • 2 mskströsocker
  • 1ägg
  • 1213 dllantmjöl- (blandade olika sädesslag (720–780 g)

Fikonmarmelad, ca 2 dl

  • 8fikon- färska
  • 0,5 dlrött portvin
  • 1lagerblad
  • 3 dlrårörsocker

Björnbärsmarmelad, ca 2 dl

  • 400 gbjörnbär
  • 3 mskvatten
  • 1,5 dlrårörsocker

Tillbehör

  • 300 gtryffelbrieost- t ex Brie Royal Renard Gillard Brieost fylld med färskost och tryffel
  • 50 gmandlar- saltrostade
  • 200 gfärska bär- t ex björnbär och blåbär

Gör så här

  1. Smält smöret och häll i mjölk och vatten. Värm till 37°. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Blanda i salt socker och ägg. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg i 7–10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1–1 1/2 tim.

  2. Vänd upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare i ca 45 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 25 min. Låt brödet svalna på galler.

  4. Fikonmamelad: Klipp bort stjälkarna på fikonen och skär fikonen i bitar. Lägg fikonbitarna i en kastrull. Häll på portvin och lägg i lagerblad. Koka upp och sjud i ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud i ca 10 min. Häll marmeladen i en väl rengjord burk och låt den kallna.

  5. Björnbärsmarmelad: Koka björnbär och vatten i ca 5 min. Tillsätt socker och koka i ytterligare ca 10 min. Häll marmeladen i en väl rengjord burk och låt den kallna.

  6. Servera lantbrödet med de två marmeladerna, tryffelbrie, mandel och färska bär.

Vad tyckte du om receptet?